ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΤΗΣ ΠΌΛΗΣ

Η Αγία Βαρβάρα είναι προάστιος δήμος της δυτικής Αθήνας, στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω. Μέχρι το 1948 ανήκε στο Δήμο Αιγάλεω. Έγινε Κοινότητα το 1948 και Δήμος το 1963 με προσωρινό Δήμαρχο. Στις εκλογές του 1964 εκλέχθηκε Δήμαρχος ο Νίκος Νικολόπουλος.
Ο Δήμος έχει πάρει το όνομά του από τον ιστορικό ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Πληθυσμός

Κατά την απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 30.562 κατοίκους (48,5% άνδρες και 51,5% γυναίκες). Από τα στοιχεία της ΔΕΗ όμως οι κάτοικοι προσεγγίζουν τους 40.000.
Η ιδιαιτερότητά της πόλη βρίσκεται στον πολυπολιτισμικό κοινωνικό της ιστό με σημαντική παρουσία ευπαθών κοινωνικά ομάδων όπως είναι οι Τσιγγάνοι (12%), οι Παλιννοστούντες (10%) και τελευταία οι οικονομικοί μετανάστες (5,7%). Κοινά χαρακτηριστικά των ομάδων αυτών αποτελούν η διασπορά μέσα στην πόλη όσον αφορά στην κατοικία, ο αναλφαβητισμός, η σχολική διαρροή, η ανεργία, οι δυσκολίες κοινωνικής ένταξης.

Γεωγραφικά Στοιχεία

Βρίσκεται στην Δυτική Αθήνα στις παρυφές του Όρους Αιγάλεω. Έκταση: 200 Ηa (186 εντός σχεδίου πόλεως). Συνορεύει με τους Δήμους Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Κορυδαλλού. Διαθέτει δύο κύριους οδικούς άξονες (Ελ. Βενιζέλου και Μεγ. Αλεξάνδρου).

Δόμηση

Η Αγία Βαρβάρα έχει μεγάλη ομοιομορφία στη δόμηση, καθώς ο επισκέπτης συναντά μικρές κλασικές μονοκατοικίες, σαν συγκροτήματα το ένα δίπλα στο άλλο. Διαθέτουν παραδοσιακές αυλές της δεκαετίας του '60 από την πίσω μεριά αλλά και τις παραδοσιακές εισόδους που θυμίζουν την Αθήνα της παλιάς εποχής.

Πολιτιστικά Μνημεία

Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας: Ιστορικό, διατηρητέο μνημείο του 17ου αιώνα ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας. Το εσωτερικό κοσμούν αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου, κατόχου μιας προσωπικής εικαστικής γλώσσας η οποία «δένει» με αρμονία τη βυζαντινή παράδοση, το μυστικισμό του EL GRECO, τον εξπρεσιονισμό του Βαν Γκόγκ με τη λαϊκή τέχνη. Στις 4 Δεκεμβρίου, γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, η Μονή γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Ιστορικά είναι γνωστό ότι από το Όρος Αιγάλεω παρακολούθησε ο Ξέρξης τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σπήλαιο που βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω όπου εικάζεται ότι συνδέεται με αυτό της Πεντέλης.

Ιεροί Ναοί

Παναγία Ελεούσα
Προφήτης Ηλίας
Αγία Μαρίνα
Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας


 
Register | Forgot your password?
Ποια είναι η γνώμη σας για την νέα εμφάνιση του site

  Εξαιρετικό
  Πολύ καλό
  Μέτριο
  Δεν απαντώ  Οδηγός Πόλης  
 
Powered by iKnowHow S.A.
infosoc verisign